סקר תעסוקה שנערך בקרב העוסקים במקצועות הספרות בתקופת הקורונה

לסקר שפרסמנו בסוף אוגוסט התקבלו 111 תשובות, ו-90% מן המשיבות בחרו להמשיך לשאלון הכלכלי.

לשם השוואה – בשנה שעברה קיבלנו כ-100 תשובות לאורך שנה שלמה של סקרי תעריפים. הסקרים ההם היו אמנם פולשניים יותר, אבל בכל זאת שאפּו על רמת המעורבות.

אלה השאלות ששאלנו, ובצדן הערותינו (במקומות שבהם היה מה להעיר). למטה – גרפים.

 1. מהו מקצועך? (אפשר לבחור יותר מאפשרות אחת)

הקהילה מתחלקת חצי חצי, פחות או יותר, בין מי שמג’נגלים בין כמה מלאכות לבין מי שרואים את עצמם כעורכים בלבד, מתרגמות בלבד, וכן הלאה.

מקרב העוסקות ה”נקיות”, בערך 40% (22 מ-54) עובדות כמעט אך ורק עם הוצאות מסחריות.

2. עד למגפה, כמה פחות או יותר מתוך נפח העבודה שלך הגיע מהוצאות ספרים מסחריות? (הכוונה היא לשעות עבודה ולא לגובה ההכנסה)

3. מה שיעור הכנסתך ממקצועך היום, בהשוואה לימי טרום-המגפה?

חשוב היה לנו להבין כמה מהמשיבות תלויות בהוצאות לפרנסתן וכמה פחות. ואז לבדוק עד כמה התלות הזו פגעה בנו בימי הקורונה – או שהמגפה השפיעה על כולם באותה מידה.

אם מסתכלים על הקצה העליון מצד אחד (מי שמעל 80% מנפח עבודתם הוא עם הוצאות מסחריות), ועל הקצה התחתון מצד שני (מי שנפח עבודתם עם ההוצאות המסחריות נופל מ-20%), לא רואים הבדל משמעותי במספר הנפגעים קשה (מי שהכנסותיהם ירדו ב-75% ומעלה) או במספר הנפגעים קל יחסית (מי שהכנסותיהם ירדו עד 25%, אם בכלל).

4. אם עקב המגפה נרשמת בלשכת התעסוקה – מה שיעור דמי האבטלה שאת/ה מקבל/ת ביחס להכנסתך הקודמת ממקצועך?

5. מהו סך המענקים שקיבלת מן המדינה עד היום כפיצוי קורונה, ביחס להכנסה חודשית ממוצעת? (דוגמה: אם הכנסתך החודשית הממוצעת 8,000 ש”ח וקיבלת פיצוי כולל בסך 16,000 ש”ח, התשובה הנכונה היא “200%”)

הפלח האדום שלא מופיע במקרא הוא 200% (11 משיבים) ועוד 3 השיבו 250% ו-300%.

נכון לסוף אוגוסט, יש שיעור עצום ומדאיג מאוד של חברי קהילה שקיבלו עד היום מענקים מצחיקים, אם בכלל. אבל ראוי לציין שבינתיים נפתחו להגשה עוד שלבים באזור האישי הנוח (למרבה ההפתעה!) באתר של מס הכנסה. מומלץ מאוד מאוד לבדוק שם פעם בשבוע-שבועיים.

6. האם את/ה שוקל/ת להחליף מקצוע בעקבות המגפה?

שאלה שיהיה מעניין לחזור אליה בעוד חצי שנה / שנה.

7. אילו היתה בידך הבחירה, איזה פתרון היית מעדיפ/ה לימי הקורונה…

כידוע, במגזרים אחרים ניתנו מענקים מיוחדים (סבסוד, למעשה) למעסיקים כדי שיחזירו עובדים לעבודה. רובנו אמנם לא שכירים אלא פרילנסרים, ובכל זאת עלה לרגע הרעיון לקדם פתרון דומה גם אצלנו. כלומר: לעודד מו”לים להוציא ספרים חדשים בכל זאת. הרעיון ירד די מהר בעקבות שיחות שניהלנו, ובכל זאת הספקנו לשאול עליו.

חלקכן הוספתן הערות בסוף הסקר:

* כן, ניסוח השאלות היה מעט פתלתל, ובמקום אחד שגוי ממש. כשנהיה עשירים נביא חברת סקרים. ? (אבל ברצינות: ננסה ללמוד ולהשתפר.)

* פרט לנושא דמי האבטלה לעצמאים עלה גם הנושא של השלמת הכנסה (להבנתנו, זו בדיוק מטרת המענקים – להשלים את הכנסתם של מי שנפגעו באופן חלקי).

* הובעו חששות מובנים מפני הורדת תעריפים בהמשך הדרך ו/או מפני ירידה כללית בפעילות המגזר שלנו.

* ניתן ביטוי לקושי המובן לעבוד בבית כאשר לילדים אין מסגרות.

***

אנחנו שמחים מאוד על ההיענות ומקווים שתמשיכו לשתף אותנו במצבכן ובכל מה שנראה לכן חשוב ורלוונטי. למרבה הצער אין לנו פתרונות קסם – לא למי שהפסיד עבודה ולא למי שמתקשה לעבוד כשהילדים בבית. ובכל זאת, השיתוף מאפשר לנו להחזיק את האצבע על הדופק הקולקטיבי, ובמידת הצורך להתנהל ביחד מול הוצאות או מוסדות שרגילים לטפל בנו אחת אחת.

בינתיים, כמה המלצות לימי קורונה ובכלל:

* בדקו מדי שבוע-שבועיים את מצבכם באתר רשות המיסים. המענקים לעצמאים מתעדכנים שם באופן שוטף, ולא תמיד יוצאות על כך הודעות מסודרות. https://secapp.taxes.gov.il/logon/LogonPoint/tmindex.html#/clientDashboard

* עמדו על כך שישלמו לכם בהעברה בנקאית ולא בצ’קים (“הצ’ק מוכן, בואי לראשון לקחת אותו”).

* ככל האפשר – בקשו מהוצאות (ומשאר לקוחות גדולים) לשלם לכן בתשלומים ולא בתשלום אחד גדול בשוטף פלוס 90 אחרי סיום הפרויקט.

* אל תתביישו להתעקש על אזכור שמכן בספרים, במסעות פרסום, ובכל מדיה שמתייחסת למלאכה שעשיתן. זו עבודה סיזיפית ומעצבנת וקנטרנית לפעמים, אבל חשובה אישית וקולקטיבית.

* דווחו לנו על בעיות שיכולות להיות רלוונטיות גם לאחרות. וגם אם יש לכן מילים טובות לחלוק. כרגיל באיגוד, לעולם לא נחשוף אף אחת ואחד שאינם רוצים להיחשף; אבל איסוף המידע מועיל ולפעמים מאפשר לפעול ביחד.

דילוג לתוכן