תוצאות סקר שכר ומוסר תשלומים – נובמבר 2018

שלום רב לאנשי הספר.

בשעה טובה, ועד האיגוד סיים לנתח את נתוני השכר ומוסר התשלומים של הוצאות הספרים שנאספו בחודשים האחרונים, ונחפז להסיק מסקנות עבורכם ולספק לכם המלצות.

הדו”ח המלא נשלח לחברי איגוד אנשי הספר הרשומים, אך להלן תמציתו:

הסקר כלל 120 דיווחים והתייחס ל-38 הוצאות שפועלות בשוק הישראלי – הוצאות מסחריות גדולות, בינוניות וקטנות, הוצאות אקדמיות והוצאות עצמיות (במימון הכותבים) – בכל הנוגע לעבודות תרגום, עריכה, הגהה ולקטורה.

מהסקר עלה שטווח התעריפים המשולמים גדול מאוד, כשברוב המקרים ההוצאות האקדמיות מציעות את התעריף הגבוה ביותר וההוצאות העצמיות והמסחריות הקטנות את הנמוך ביותר.

ההבדלים בתעריפים אפילו בתוך ההוצאות מגיעים עד לעשרות אחוזים – לטובה ולרעה. כך למשל בתרגום מאנגלית גילינו שיש מתרגמים שמקבלים עד 30%-50% יותר מתעריף המינימום המוצע ומצד שני, ישנן הוצאות שמשלמות כ-50% מתעריף זה ואף פחות.

אנו מתכוונים להמשיך לאסוף נתונים כדי לקבל תמונה רחבה ומדויקת יותר של המצב הקיים ולפרסם דוחות נוספים בהמשך. נשמח אם תעזרו לנו בכך על-ידי מילוי הטופס הבא:

https://docs.google.com/forms/d/1VyQFeLPujxTXBB2wSLRY7ujyR7O_Z__16TYJYcWswTU/edit

או דיווח לאימייל זה: cinnamonspark@gmail.com

 

ולסיום, כמה נקודות חשובות:

1. על פי הדיווחים שבידינו, ההוצאות “אדל“, “אופוס“, “אריה ניר“, “ידיעות ספרים” ו”רסלינג“, וכן ההוצאה העצמית במימון הכותבים “ניב“, בלטו לרעה בתעריפי התשלום על עבודות הגהה, עריכה או תרגום. ההוצאות “אדל” ו”ידיעות ספרים” בלטו לרעה גם בתנאי התשלום שניתנו. נדגיש כי אם מגיהים, עורכים ומתרגמים יסרבו לעבוד בתנאי שכר נצלניים, בסופו של דבר ייאלצו ההוצאות הנ”ל (ואולי נוספות שלגביהן לא הגיעו דיווחים) להעלות תעריפים. אלה הם חוקי השוק.

2. מסתמן שלרוב ההוצאות אין תעריפים קבועים, והדבר תלוי בין השאר ביכולתם וברצונם של אנשי המקצוע להתמקח על שכר עבודתם. מכיוון שכאמור ההבדלים בתעריפים בתוך ההוצאות מגיעים עד לעשרות אחוזים, הסיכוי למשא ומתן מוצלח גבוה יחסית. יש להוסיף שמאז שהתחלנו לאסוף את הנתונים התקבלו אצלנו דיווחים על התמקחויות מוצלחות מול כמה הוצאות. לפיכך, אנחנו ממליצים לכם לנסות ולפעול באופן אקטיבי להעלאת התעריפים שאתם מקבלים. גם אם בטווח הקצר תיכשלו בכך, בטווח הארוך תעלו את התעריפים שאתם – וכולנו – מקבלים.

3. מהסקר עולה שבתחום העריכה, ובמיוחד בתחום עריכת התרגום, רוב ההוצאות משלמות תעריף הנמוך מתעריף המינימום של האיגוד. ההוצאות היחידות שדווחו כמשלמות בהתאם לתעריף המינימום ואף מעליו היו כמה הוצאות פרטיות קטנות והמוסדות האקדמיים.

4. אנחנו ממליצים להימנע כליל משיתוף פעולה עם שיטת החישוב “ללא רווחים” ועם תשלום גלובלי פר ספר. במקרים רבים, תעריף זה נועד לבלבל את אנשי המקצוע ולהסוות תעריף נמוך מהמקובל. ואכן, בחלק גדול מהמקרים שבהם קיבלנו דיווחים על תעריפים נמוכים במיוחד, הם חושבו באחת משתי הדרכים הללו. נתון חשוב נוסף הוא שכמעט לגבי כל ההוצאות שעובדות בשיטת “ללא רווחים” התקבלו גם דיווחים על עבודות עם תעריף הכולל רווחים (ולפעמים הם היו אפילו הרוב). כלומר, אם תתעקשו על תעריף המחושב עם רווחים קרוב לוודאי שתוכלו להשיג אותו. כדי להמיר תעריף ללא רווחים לתעריף עם רווחים, יש לחלקו ב-1.22. כך לדוגמה, תעריף של 1050 ₪ לג”ד ללא רווחים, שבמבט ראשון עשוי להיראות גבוה, משמעו בעצם 860 ₪ לג”ד כולל רווחים, כלומר מתחת לתעריף המינימום של האיגוד.

5. חלק מההוצאות עדיין משלמות באמצעות המחאות (צ’קים) הנשלחות בדואר, אף שהעברה בנקאית נוחה יותר, מכל בחינה, לשני הצדדים. בכך הן משיגות דחייה נוספת בפירעון התשלום, הנעה בין שבוע אחד לשבועות אחדים. עלינו לעדכן כי רוב ההוצאות, כמו גם רוב המוסדות הממשלתיים, עברו לתשלום בהעברה בנקאית. הגם שמקצת ההוצאות אולי נוהגות כך בתמימות, מתוך שימור דרכי התשלום הישנות, רבות מהן אינן נוהגות כך אלא מתוך ניסיון ציני לדחות את התשלום. אנחנו ממליצים לנסות לקבל את התשלום המגיע לכם בהעברה בנקאית.

6. הגיעו אלינו לאחרונה דיווחים אחדים בדבר ניסיונות לשלב בחוזה עריכת לשון גם סבב נוסף של הגהה, ללא תשלום. כמו כן, הגיע אלינו דיווח על חוזה תרגום שערך מתרגם עם הוצאה שעמה עבד פעמים רבות, ובו הופיע התעריף הרגיל אך הפעם ללא רווחים. אנא דווחו לנו על כל ניסיון שכזה.

3 תגובות

  1. אינני מכירה את שיטת החישוב ‘ללא רווחים’. הכוונה שבספירת סימני הדפוס ‘מדלגים’ על הרווח שבין המלים?

    1. כן. הכוונה היא שב”ספירת מילים” בוורד לוקחים את המספר הנמוך יותר, מכיוון שהוורד סופר תווים גם עם רווחים וגם בלי.

      זה כמובן מגונה, מפני שכך מתקבל שכר נמוך משמעותית עם אותו סכום לגיליון. עוד דרך להטעות בעלי מקצוע שלא מודעים לבעיה – ממש גובל בהונאה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן