סקר תעריפים ותנאי התשלום הנהוגים בהוצאות הספרים

הגרסה המקוצרת

מאת ועד האיגוד, 1 בינואר 2020

שלום רב,

גם השנה הוציא איגוד אנשי הספר דו”ח ובו ניתוח הנתונים שאסף במהלך השנה האחרונה בכל הנוגע לתעריפים ולתנאי התשלום הנהוגים בהוצאות הספרים.

הדו”ח מתבסס על כ-120 דיווחים ומקיף כ-50 הוצאות הפועלות בשוק הישראלי – הוצאות מסחריות גדולות, בינוניות וקטנות, הוצאות אקדמיות והוצאות עצמיות (במימון הכותבים) – בכל הנוגע לעבודות תרגום ועריכה.

הדו”ח המלא נשלח לחברי איגוד הספר הרשומים, אך להלן כמה מסקנות והמלצות חשובות העולות ממנו:

  1. כמו בשנה שעברה, גם נתוני השנה הנוכחית מצביעים על הבדלים משמעותיים בין הוצאות שונות ואף בתוך ההוצאות עצמן בכל הנוגע לגובה תעריף לאותה עבודה, מועדי התשלום ואפילו דרכי התשלום (העברה בנקאית או המחאה). ברוב המקרים, ההוצאות האקדמיות מציעות את התעריפים הגבוהים ביותר ואת תנאי התשלום הטובים ביותר, וכמה מההוצאות הקטנות מציעות תעריפים מחפירים ומעכבות תשלומים. אך לאור העובדה שבהוצאות רבות מאוד יש מי שמתעקשים ומצליחים להשיג תנאים טובים יותר, אנו ממליצים לגשת לַמשא ומתן על כל ספר חדש בתפישה של ניסיון לשפר תנאים – ולו במעט. נבקש גם שתמשיכו לדווח לנו, בטפסים, באימייל או באמצעות פנייה ישירה לחברי הוועד, על כל התנהלות בעייתית של כל הוצאה שהיא.
  2. הגם שמסתמן שהשנה היה שיפור מסוים מבחינת קיצור מועדי התשלום, עדיין התקבלו אצלנו דיווחים רבים מדי על תשלומים מאוחרים – אם בגלל תנאי התשלום שבחוזה, שאינם עולים בקנה אחד עם חוק מוסר תשלומים לספקים, תשע”ז-2017 (“לא יאוחר מ-45 ימים מתום החודש שבו הומצא [לַמזמין] החשבון”), אם בגלל המנהג הארכאי לשלם בהמחאות ולשלוח אותן בדואר, ואם בגלל עיכובים שונים ומשונים מצד ההוצאות. המלצתנו היא להתעקש ככל האפשר על קבלת התשלום בהעברה בנקאית ובתכוף למסירת העבודה – כמקובל עם כל ספק שירות אחר – חשמלאי, שרברבית, חנוונית או גרפיקאי.
  3. כמו כן, נזכיר שכל דרישה לספק חשבונית מס (להבדיל מחשבונית עסקה) לפני קבלת תשלום היא עבירה על החוק! היא פוגעת בספקים, שנאלצים לשלם מקדמות מס ומע”מ על כסף שטרם קיבלו, והיא מנוגדת לחוק שנחקק במיוחד למעננו. דרישה כזו איננה נושא למיקוח, ואם תיתקלו בה, ראוי שתדעו מה להשיב:

https://www.themarker.com/smb/1.1901840

 

בכוונתנו להמשיך לאסוף נתונים גם במהלך שנת 2020. זיכרו – ככל שיהיו בידינו יותר נתונים כך נוכל להגיע למסקנות מדויקות יותר בנוגע לנושאים הדורשים טיפול ולפעול לשיפור מצבם של כל העוסקים והעוסקות במקצועות הספר השונים.

אנא המשיכו למלא את הטופס הזה עם קבלת כל הצעת עבודה חדשה (גם כזאת שבחרתם לדחות) או בסיום עבודה.

נשמח לשמוע מכם שאלות ותגובות לנאמר כאן ובכלל, בכתובת: igud.anshei.sefer@gmail.com

 

 

ועד איגוד אנשי הספר

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן